Meyve şekeri sizin için kötü mü?
- DYT. Sevde Evcim
- 5 Şub 2020
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 9 Şub 2020
Eskiden bu soru yağ için sorulurdu ama yerini şekere bıraktı. Bir numaralı halk düşmanımız artık ŞEKER yada YAĞ ile güçlerini birleştirdi bilemiyorum?
Meyvede çok fazla şeker olduğunu düşünüp tüketmeyen kişiler var HEPİNİZİ İZLİYORUM sırf şeker içeriğinden kaynaklı meyveyi yemiyorsunuz çok katı bir kural.
Gerçek şu ki, beyaz şeker gibi ilave şeker ve hatta daha yararlı olarak nitelendirebileceğimiz hindistancevizi şekeri veya bal gibi “doğal” şekerler ile meyvede bulunan şeker arasında bile büyük bir fark var.
ÖNCELİKLE FAYDALARINDAN BAHSEDELİM
Meyveler basit şeker içeriğinin yanında çoğu insanın halihazırda ihtiyacı olan farklı ve yararlı besin öğeleride içermektedir.(posa vitamin mineral ve bitkisel gıdalar v.b.)
Meyve, kan şekerinizi oldukça hızlı bir şekilde artırabilen ilave şekerlerin aksine, şekerin kan dolaşımınıza salınmasını yavaşlatan hem çözünür hem de çözünmeyen liflerde içerir.
Meyvede bulunan lif aynı zamanda doygunluk hissinin yanı sıra sindirim sisteminize katkıda bulunur.
Bağırsağınızdaki iyi bakterileri beslemeye yardımcı olur.
Ayrıca meyveler tonlarca vitamin ve mineral, özellikle A ve C vitaminleri, potasyum ve magnezyum içerir.( Farklı meyvelerin farklı vitaminler ve mineraller içeriği olacağı unutulmamalıdır.)
Hastalıklarla mücadele eden bitki besleyicilerinin en iyi kaynaklarından biri ise meyvedir. En basit örneği nezle olduğumuzda mandalina tüketmemiz gibi.
Meyvede renk çeşitliliği içeriğindeki antioksidanlar sayesinde kanserle savaşan özelliklere veya iltihabı azaltıcı özelliklere sahip olan farklı fito kimyasallarıda içerir.
Yapılan çalışmalarda meyve yemek daha düşük kanser, kalp hastalığı ve hafıza problemleri ile ilişkilidir.
MEYVE ŞEKER İÇERİĞİNDEN ZİYADE SAĞLIĞA OLAN ETKİLERİDE GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULARAK DİYETTEN ÇIKARILMA KONUSU TEKRAR DÜŞÜNÜLMELİDİR.
Yapılan çalışmalarda meyve tüketimi kilo alımıyla ilişkili olmadığı saptanmıştır. Bu yüzden sağlıklı bir Akdeniz diyetinde biz diyetisyenler günde en az 2 porsiyon meyve tüketimi önermekteyiz.
BURADA Kİ EN BÜYÜK SORU İSE MEYVE DİYETTEN ÇIKARILDIĞI ZAMAN YERİNE NE KONACAĞIDIR?
En yakın ve olası sebzeler akla gelmektedir. Sorun şu ki sebzeler meyveler kadar taşınabilir özellikte değildir. Sebzeyle birlikte yulaf ezmesi, smoothie ya da badem ezmesi tüketmeyi düşünemedik bile. OLMAZ ÇÜNKÜ OLAMAZ YANİ!! BROKOLİ YOĞURTLU PARFE ? KAFAYI YERSİN.
Yani kısacası meyvenin yerine yine az miktarda en çok besin öğesi içeren meyve tercih edilebilir.
PEKİ DİYABETLİ BİREYLER NE YAPMALI ?
Diyabetli bir bireyin beslenme düzeninde olmazsa olmaz besin gruplarından biri, meyve ve sebzelerdir. Diyabetli bir birey olmak meyveleri diyetten çıkarmak anlamına gelmeezz!!! Evet bu konuda bir çok danışanımın endişeleri olduğunu deneyimliyorum.
Fakat makul bir porsiyon (bir standart porsiyon) yemek zorunda kalmanız ve aşırıya kaçmamak anlamına gelir.
Zaten şu dünyada herşey bir düzen içerisinde değil mi YİN YANG !!
Bütün meyveler aynı şeker içeriğine sahip değildir; bazılarının şeker içeriği diğerlerinden daha yüksektir bunun yanında bazıları diğerlerinden daha fazla lif içerir. Bu yüzden diyabetli bir birey meyve tüketmeden önce o meyvenin glisemik indeks içeriğine dikkat etmelidir.
GLİSEMİK İNDEKS, BESİNLERDE BULUNAN KARBONHİDRATLARIN KAN ŞEKERİNİ YÜKSELTME HIZI DEMEKTİR.
Diyabetli bir birey düşük glisemik indeksli meyveyi tercih etmelidir.
Örnek olarak glisemik indeks içeriği
Düşük dereceli (55 veya daha az) Düşük glisemik indekse sahip meyveler arasında; elma, portakal, şeftali, armut gibi meyveler yer alır. Orta dereceli (56-69) Orta glisemik indekse sahip meyveler arasında; mango, ham muz ve ananas yer alır. Yüksek dereceli (70 veya daha yüksek) Yüksek glisemik indekse sahip meyveler arasında; karpuz, olgun muz ve meyve suları yer alır.
Porsiyon kontrolü sağlanarak glisemik indeksi yüksek besinlerde tüketilebilir.
Meyveler kabuklu yenebiliyorsa kabuğuyla tercih edin,
Meyve suyu içme alışkanlığınızı taze meyveyle değiştirin. Çünkü 1 bardak portakal suyu için yaklaşık 2-3 adet portakal sıkarsınız, üstelik içeriğindeki liflerden de yoksun kalırsınız. Halbuki meyvenin kendisini tükettiğinizde içeriğindeki çözünür lif suda çözülür böylelikle kan şekerinizi daha rahat dengede tutarsınız.
Özellikle akşam öğününden sonra glikozun kanınıza emilimini yavaşlatmak için meyve tüketirken ara öğünlerde protein veya sağlıklı yağlarla eşleştirmek gerekir. Şeker içeriği yüksek olan meyveler akşam tüketilmemelidir.
Ananas: 3 ince dilim Armut: 1 orta boy Ayva: Çeyrek dilim orta boy Böğürtlen: Yarım su bardağı Çilek: 8 adet, Dut: 8 adet Elma: 1 küçük boy Greyfurt: Yarım adet Karpuz ve kavun: 1 ince dilim (1/8 orta boy) Kuru ve taze kayısı: 3 adet Kırmızı erik: 5 adet Kiraz: 12 adet Kivi: 1 adet Kuru erik: 5 adet Kuru üzüm: 1 yemek kaşığı dolusu Mandalina: 2 küçük boy Muz: Yarım adet Mürdüm eriği: 3 adet Nar: Yarım küçük boy Portakal: 1 orta boy Şeftali: 1 orta boy Taze ve kuru incir: 1 adet Üzüm: 15 iri tane Vişne: 14 adet Yeni dünya: 6 adet Yeşil erik: 12 adet
YİNE SÖYLİYEYEYİM BEN POPÜLER İNANCIN AKSİNE, MEYVEYİ KESMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ.
Peki aşırı meyve tüketiminde neler olur?
Kötü olur tuvaletten çıkamazsınız üzülürsünüz.
O zaman meyve tüketimimizle ilgili endişe duyuyorsak kendimize 3 soruyu yöneltelim.
1. Diyabetli bir birey miyim? HAYIR. O ZAMAN DEVAAMM!
2. DİYAREM(ishal) VAR MI ? HAYIR ÇOK FAZLA MEYVE TÜKETMEMELİYİM.
3. MEYVEYİ NEYLE DEĞİŞTİRECEĞİM? MUHTEMELEN SEÇENEĞİM MEYVEDEN DAHA AZ BESLEYİCİ BİR ŞEY OLACAK
SONUÇ OLARAK?
Meyve süper besin diyebiliriz, DİYETİNİZDEN KALDIRMAYIN!
MEYVE ŞEKERİ ÇAY ŞEKERİ GİBİ DEĞİLDİR .

Comentarios