Neler Tüketelim Nasıl Beslenelim ( Genel bir bakış )
- DYT. Sevde Evcim
- 2 Eki 2019
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 3 Eki 2019
Kulaktan dolma bilgilere hayıır!
Mutlaka bir beslenme uzmanına danışmanızı tavsiye ederim. Biz diyetisyenler yapılan çalışmalar sonucu genellediğimizde;
Günlük enerjinin %45-60' ını karbonhidrattan,
%20-35'ini yağdan,
%12-15' inin de proteinden karşılanmasını, normal bağırsak fonksiyonları içinde 25 g posa tüketimini önermekteyiz.
' Ne güzel önerdiniz ama zaten önemli olan bu dediklerinizi nasıl ayarlayacağız?
Burada güzel okurum iş bana düşüyor. Bu yüzden size bir takım önerilerde bulunmak isterim.
Tükettiğimiz yağ miktarı azaltılmalı, doymuş yağlardan daha az tüketmeliyiz.
EFSA su tüketimi ile ilgili Kadınlar için günde ortalama 2L, erkekler için 2.5L önermiştir. Fakat bu sayı bireysel özelliklere göre değişim göstermektedir.

Ben başucuma 1L suyu koyuyorum. Sürekli gözüm onda bir yandan bitirmeye çalışırken içimden 'bitme yoksa seni doldurmak için bütün önemli işlerime 1 dk ara vermem gerekicek' bakışı atıyorum ama siz benim gibi üşengeç olmayın.
'Vazgeçilmez ikilim '
Her sabah mutlaka kahvaltımızı yapmalıyız eğer sağlıklı bi bireysek haftanın 6 günü haşlanmış şekilde yumurta tüketmine özen göstermeliyiz. Hem birinci kalite protein hemde tokluk kontrolünü sağlamada yardımcıdır. Sabah saat 8.30-9.00 arası yapılan kahvaltı metabolizmanın hızlanmasında oldukça etkindir.
Bol yeşillik salata sınırsız olarak tüketme hakkımız var ama durun meyveden bahsetmiyorum çünkü şeker içeriği onu sınırlandırıyor.
Ara öğünlerin en vazgeçilmezi meyveler. Hazırlama gerektirmeyen posa içeriği yüksek açlığımızı bastıran bence mucize dediğin besin böyle olur.
Besin çeşitliliğini arttırmalıyız. Bilenler el kaldırsın bizim 4 ana besin grubumuz vardır. Çok severiz ve tabağımızı bu gruptan yiyeceklerle renklendiririz.

1)Et,yumurta ve kuru baklagiller
2)Süt, yoğurt ve peynir
3)Sebze ve meyveler
4)Ekmek ve Tahıllar
-Eyvah! ama ben tatlı çok seviyorum. Çikolatadan nasıl vazgeçerim..
Hayır vazgeçmiyoruz böyle güzellikler varken nasıl vazgeçebiliriz. Sadece biraz azaltıyoruz. Hatta imkan varsa (kastım yiyecek hazırlamaya üşenmiyorsak!!) kakaolu, muzlu tatlı krizlerimizi azaltacak tariflerle ara öğünlerimizi bastırabiliriz.
Kendimize şu soruyu soralım yaşamak için mi yiyoruz yoksa yemek için mi yaşıyoruz? Ben yemek için yaşayan gruptayım. O yüzden sınırlarımı bilerek yaşamak durumunda kalıyorum.(ÜZÜCÜ).
Comments